עיקרון הטיימינג- באיזה שלב בתהליך ההפשרה נכון לרכוש קרקע חקלאית: כלים והמלצות מצוות מומחי הנדל”ן בקבוצת ברק רפאל
רכישת קרקע חקלאית לפני הפשרה עשויה להיות השקעה אטרקטיבית במיוחד, ולהניב עשרות ואף מאות אחוזי תשואה. יחד עם זאת, שווי הקרקע אינו נותר סטטי עד לקבלת היתר ההפשרה בפועל, ולאורך התהליך חווה תנודתיות ומציג עליות, בהתאם למעמד הקרקע בתהליך ההפשרה. הטיימינג- מועד הרכישה של הקרקע ביחס למועד ההפשרה, הוא גורם משפיע ואף מכריע, על התשואה הצפויה
בשיתוף קבוצת ברק רפאל
עקרונות הבסיס להשקעה בקרקע חקלאית
השקעה בקרקע להפשרה, בדומה לכל השקעה אחרת, מבוססת על רכישה במחיר נמוך במטרה למכור במחיר גבוה. הדלתא שנוצרת בין עלות הרכישה בהוספת הוצאות ומיסוי, למחיר בה נמכרת הקרקע בסופו של תהליך, מהווה את התשואה להשקעה.
את שווי הקרקע לאחר תהליך ההפשרה ושינוי ייעודה לקרקע למגורים, ניתן להעריך ביחס לשווי קרקעות בסביבה, בשכונות מגורים סמוכות, ובהתאם למאפייני האזור והביקוש.
כאשר שווי הקרקע הצפוי לאחר ההפשרה מהווה את היעד להשקעה, הבטחת תשואה גבוהה ככל הניתן מבוססת על מחיר הקנייה הנמוך ביותר.
יחד עם זאת, צוות מומחי השקעות הנדל”ן בקבוצת ברק רפאל מסביר כי למרות הפערים העצומים באחוזי התשואה, השקעה בקרקע חקלאית אשר אינה מצויה בכל הליך תכנוני היא בבחינת הימור פרוע ומסוכן, שכן לצד פוטנציאל התשואה הגבוה פועם גם פוטנציאל סיכון לא מבוטל שהקרקע תיוותר בייעודה המקורי, ולא תופשר.
למידע על פרויקט גן יבנה לחצו >>
שלבים בהליך ההפשרה והשפעתם על שווי הקרקע
לצורך הדוגמא נבחן קרקע חקלאית ביישוב אליכין, שנמכרה למשקיעים בעלות של 70,000 ₪ לחצי דונם, כאשר הקרקע הייתה בייעוד חקלאי וללא כל היבט תכנוני הנוגע לה. עם שילוב הקרקע בתב”ע העירונית וקבלת אישור הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה- קפץ שווי הקרקע ועמד על 120,000 ₪ לחצי דונם, ועליות נוספות בשווי נראו בכל התקדמות בתהליך ההפשרה.